Magia zielonych warzyw

Co zrobić ze zużytym olejem?

Wiele mówi się obecnie o tym, jak cennym składnikiem odżywczym są dla nas warzywa. Zawierają one bardzo mało kalorii, ale są pełne witamin i minerałów, które przyczyniają się do naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Wiele osób zapomina o tym, że warzywa powinno się jadać pięć razy dziennie. Powinny one towarzyszyć wszystkim naszym posiłkom. Niekiedy dzieci miewają problemy z zaakceptowaniem warzyw. Warto zrobić wszystko, aby zachęcić je do spożywania warzyw, ponieważ mają one na nie doskonały wpływ.

Ostatnimi czasy, wiele mówi się o tym, jak zdrowe są szczególnie zielone warzywa. Wiele osób uważa, że mają one silne działanie w przypadku osób chorych na raka i potrafią zapobiegać powstawaniu i rozprzestrzenianiu się nowotworów. Niektórzy chorzy stosują właśnie pomocniczo dietę opierającą się głównie na zielonych warzywach, aby wzmocnić swój organizm i dostarczyć mu najlepszych składników pokarmowych.

Obróbka zielonych warzyw

Jakie zielone warzywa warto spożywać jak najczęściej? Przede wszystkim, wiele mówi się o magii brokułów. Poleca się je właśnie osobom walczącym z nowotworami. Brokuły powinny być lekko zblanszowane w gorącej wodzie, ale nigdy nie należy ich długo gotować. Tracą one bowiem wówczas nie tylko kolor, ale również swoje wartości. Kucharze specjaliści polecają, aby do wody, w której blanszujemy brokuły, dosypać odrobinę cukru, właśnie dla zachowania kolorów.

Zalety kapusty i jarmużu

Poza brokułami, wspaniałe zielone warzywa to wszystkie kapustne oraz jarmuż. Zawierają one bardzo mało kalorii i maja wiele właściwości leczniczych i nawadniających. Nie można również zapominać o kalarepce, która jest niezwykle zdrowa, o szpinaku, czy też zielonych ogórkach. Pamiętajmy jednak, aby ogórków nie łączyć nigdy z pomidorami, a do szpinaku zawsze dodać łyżkę naturalnego jogurtu. Jedynie wówczas będziemy czerpali wszystko co najlepsze ze spożywanych produktów. Zawsze wybierajmy też warzywa najlepszej jakości, najlepiej kupowane na lokalnym targu. Idealnym wyborem będą warzywa z upraw ekologicznych. Warto o nie pytać w sklepach i na targach.