Choroby układu pokarmowego

Zadbaj o zęby również pod kątem estetycznym

Choroby układu pokarmowego potrafią być wyjątkowo bolesne i dotkliwe – a przez to odbierają satysfakcję i komfort życia. Przewlekłe choroby jak dyspepsja czy dysbioza jelitowa, mogą bardzo skutecznie odebrać przyjemność z jedzenia lub wręcz uniemożliwić posilanie się stałymi pokarmami.

Niestety postawienie jasnej diagnozy często zabiera bardzo dużo czasu, albowiem pacjenci z bólami brzucha, niestrawnością czy innymi kłopotami natury jelitowo-żołądkowej, dość niechętnie udają się ze swoimi problemami do specjalistów. Winę za gorsze samopoczucie czy ciągle powracający ból brzucha, zrzucają chętnie na przejedzenie lub przepicie się. I o ile faktycznie przejedzenie się i przepicie może krótkotrwale wywoływać pewne przypadłości pokarmowe, o tyle regularne powracanie pewnych kłopotów z trawieniem, nawet przy niedużych ilościach jedzenia i to dość lekkostrawnego, powinno już każdego skierować do lekarza.

Do czego może doprowadzić ignorowanie problemów jelitowych?

Ignorowanie problemów jelitowych czy trawiennych może doprowadzić do wielu poważniejszych chorób i przypadłości. Zwlekanie z wizytą u lekarza może doprowadzić więc do sytuacji, gdzie problem, który jeszcze kilka miesięcy temu można było rozwiązać dietą albo lekami, dzisiaj kwalifikuje się już tylko i wyłącznie na operację. Nikt nie chciałby przeżywać problemów układu pokarmowego, albowiem odbierają one sporą część przyjemności codziennego życia, a także bardzo mocno uderzają w cały system immunologiczny i hormonalny człowieka. Według lekarzy to właśnie jelita są tym miejscem, po którym najszybciej można rozpoznać faktyczny stan zdrowia i samopoczucia pacjenta.

Dysbioza jelitowa

Za gorszy stan jelit przeważnie odpowiada sam chory, który niestety doprowadził chociażby do dysbiozy jelitowej, a więc zaburzenia równowagi między grzybami a bakteriami w jelitach. Tylko ich właściwa współpraca i równomierne rozłożenie jest w stanie zapewnić odpowiednie działanie jelitom, ruch perystaltyczny, a także odpowiednio wysoką wchłanialność kosmków jelitowych. Notoryczne podawanie w żywności najczęściej spotykanych alergenów jak białko kurzego jaja czy gluten, z pewnością drastycznie podnosi ryzyko wypracowania sobie z wiekiem problemów układu pokarmowego. Więcej podobnych do tego tematów znajdziecie na :
https://rodzinazdrowia.pl/obnizanie-cholesterolu-bez-lekow-to-moze-sie-udac
https://rodzinazdrowia.pl/jajka-czy-warto-je-jesc
https://rodzinazdrowia.pl/gdzie-szukac-blonnika